home

wie ben ik

wat is een life coach

wandeling

goede voornemens

publicaties

tarieven

referenties

contact

links

sitemap

Wat is een Life Coach

'Coach zijn' is een groot begrip. Zo kennen we de coach in de sport die aan de zijlijn tips geeft welke strategie te hanteren. Ook kennen we veel coaches binnen training- en adviesbureaus. Of binnen een bedrijf, daar vinden we vaak trainers en coaches die trainingen verzorgen en ontwikkelen en vervolgens daar op doorborduren.

Door mijn opleiding bij Health Balance onderscheid ik me van de meeste vormen van coaching door Life Coaching. Een van de grote verschillen van Life Coaching die Health Balance in de markt zet, met de coaching die al in Nederland actief is, is dat een Life Coach ondersteunt in het emotionele aspect van de persoonlijke ontwikkeling. Een Life Coach is geen mentor die zegt wat je moet doen, hij zorgt ervoor dat jij zelf de oplossingen vindt. Een Life Coach stelt vragen die leiden tot de juiste antwoorden voor de cliënt. Een Life Coach geeft geen adviezen vanuit z’n eigen wereld. Een Life Coach kijkt door een neutrale bril naar de situatie en laat het beste uit de cliënt naar boven komen.

Een Health Balance Life Coach is een professionele persoonlijkheidsontwikkelaar. Het is een nieuw beroep, gebaseerd op persoonlijke ontwikkeling en cliëntgerichte verandering. Het is geen therapie en een Life Coach is dus ook geen therapeut.

De Life Coaching die Health Balance hanteert is gebaseerd op het Neuro Associative Conditioning (NAC) model. Dit model is zo gestructureerd dat oude patronen, die ons niet dienen, doorbroken worden en nieuwe patronen geïntegreerd worden. Een nieuw patroon kan een mens integreren wanneer er een emotie aan ten grondslag ligt. We associëren een emotie met een gebeurtenis en zo creëren we speciale gevoelens in het lichaam. Het alom bekende voorbeeld is de vlinders in je buik die je voelt als je je geliefde op bepaalde muziek gekust hebt. De emotie wordt gekoppeld aan die muziek. Zo worden veranderingen in het NAC model ook geankerd aan emoties.

Een Life Coach is dus zoals gezegd opgeleid in het stellen van de juiste vragen en het ondersteunen van de cliënt in het creëren van nieuwe patronen en het bereiken van zijn doelen. Door het stellen van de juiste vragen verandert de focus van bijvoorbeeld angst naar kracht, van frustratie naar hoop, van verdriet naar liefde, van depressie naar dankbaarheid.

Een ander groot verschil met de meeste vormen van coaching is dat ik werk met gevoelens! Gevoel is wat de mens beweegt. Iets wat pijn of plezier heeft opgeleverd zal in herinnering blijven en daar zullen wij naar refereren wanneer wij eenzelfde situatie meemaken. Een Life Coach creëert emoties door vragen te stellen en verandert indien noodzakelijk die emotie waardoor de cliënt de stap zet die gedaan moet worden.

Een Life Coach helpt niet, maar ondersteunt de cliënt. Een Life Coach leert de cliënt om op een andere plek te zoeken dan dat hij tot nu toe gedaan heeft. Wanneer je het resultaat wilt veranderen zul je ook je actie moeten veranderen.